به‌دعوت مرکز مطالعات آسیای میانه (Central Asia Research Institute) دانشگاه دولتی شین‌جیانگ (Xinjiang Normal University) با آقای امیر سعیدالله و آقای دادخدا قدم‌زاده از پژوهشگران موسسه آقاخان در لندن برای اشتراک و سخنرانی در نشست گفتگوهای فرهنگی راه ابریشم یا «مبادلات فرهنگی یک کمربند و یک راه» در یک برنامه علمی-فرهنگی به شهر ارومچی مرکز ایالت شین‌چیانگ جمهوری مردم چین رفتیم.
در این نشست که در مقر مرکز مطالعات آسیای میانه دانشگاه با حضور پژوهشگران و متخصصان حوزه آسیای میانه برگزار گردیده بود٬ اشتراک کنندگاه در چهار جلسه مقالات و دیدگاه‌ها و یافته‌های خویش را در مورد طرح بزرگ و بلندپروازانه یک کمربند و یک راه کشور چین یا احیای مجدد راه ابریشم با تمرکز بیش‌تر بربخش مبادلات و گفتگوهای فرهنگی ارایه کردند.
نشست به ریاست و سخنان مقدماتی پروفیسور گیو وی‌دانگ رییس مرکز مطالعات آغاز گردید. آقای وی‌دانگ ضمن خیرمقدم گفتن مهمانان براهمیت برگزاری گفتگوهای فرهنگی راه ابریشم جهت زمینه‌سازی بهتر عملیاتی‌شدن برنامه یک‌کمربند یک راه تاکید کرد و تامین ثبات و امنیت در منطقه٬ به‌ ويژه در افغانستان را٬ در تطبیق این برنامه در آسیای میانه حیاتی خواند.
نخستین سخن‌ران جلسه اول آقای دینگ شین در باره مبادلات فرهنگی و فعالیت‌های موسسه کنفوسیوس در تاجیکستان سخن‌گفت. سپس پروفیسور مه‌ فینگوینگ در باره افراط‌گرایی دینی در قیرغیزستان صحبت نمود و خانم مه هیاشی از استادان دانشگاه در باره خطرات سرمایه‌گذاری چین در پاکستان حرف زد.
جلسه دوم به ریاست پروفیسور گیو وی‌دانگ برگزارشد و در قدم نخست پروفیسور چین تانگ در باره قانون‌گذاری دینی در قزاقستان صحبت نمود. سپس پروفیسور سیو یانهو در باره تعامل و مبادلات غیرحکومتی در مسیر راه ابریشم سخن گفت و آقای دکتور امیر سعیدالله پژوهشگر موسسه آقاخان در باره فعالیت‌های بنیاد آقاخان در حوزه آسیای میانه و تاثیرات آن حرف زد.
جلسه سوم به ریاست دکتور امیر سعیدالله برگزارگردید و من نخستین سخنران این جلسه بودم و در باره فرصت‌ها و چالش‌های طرح یک کمربند و یک راه برای افغانستان صحبت کردم. سخن‌ران دوم این جلسه آقای دکتور دادخدا قدم‌زاده پژوهشگر موسسه آقاخان بود که در باره طرح یک کمربند و یک راه و موانع امنیتی آن در آسیای میانه صحبت نمود و آقای مه‌ لیو در باره فعالیت‌ها و مبادلات فرهنگی موسسه کنفوسیوس در قیرغیزستان حرف زد.
جلسه چهارم و اخیر نیز به ریاست دکتور امیر سعیدالله برگزارشد و آقای لیو مینگ در باره جشنواره‌های فرهنگی تاجیکان صحبت نمود. بعد از آن دکتور من‌بیت در باره مناس٬ شاهنامه حماسی قیرغیزها٬ و پژوهش‌ها در این حوزه در چین و قیرغیزستان حرف زد. آخرین سخنران این جلسه دکتور سیو‌ بین بود که در باره موسیقی سنتی قیرغیزها سخن‌گفت.
هرجلسه‌ای با پرسش و پاسخ همراه بود و قضایا به‌صورت علمی مورد بحث و کنکاش قرار می‌گرفت. نشست گفتگوهای فرهنگی با گرفتن عکس دست‌جمعی و استقبال از مهمانان و اشتراک کنندگان در مرکز مبادلات علمی دانشگاه پایان یافت و لی سفر علمی-فرهنگی ما به چین و به میزبانی مرکز مطالعات آسیای میانه ادامه یافت.
در یادداشت‌هایی کوتاه تحت عنوان «گفتگوهای فرهنگی راه ابریشم» ره‌آورد این سفر را با شما در میان می‌گذارم. در این ره‌آورد به‌ برداشت‌ها و چشم‌دیدهایم به‌عنوان یک گردش‌گر و ناظر می‌پردازم و تلاش می‌کنم افق تازه‌ای از شناخت و روابط با یکی از همسایه‌های نزدیک و مقتدر ما گشوده شود.

نشانی دانشگاه:
https://www.xjnu.edu.cn/s/179/t/310/ main.htm
نشانی مرکز مطالعات آسیای میانه:
https://www.xjnu.edu.cn/s/179/t/310/p/ 11/c/5564/list.htm

هم‌رسانی: می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید