دکتر مجیب الرحمن رحیمی در ماه حوت ۱۳۵۳ در قریه‌‌ی قلعه‌ی کهنه‌ی ولسوالی خوست ولایت بغلان دیده به جهان گشوده است. رحیمی سیاست‌مدار٬ دپلومات٬ نویسنده٬ تحلیل‌گر امورسیاسی٬ سخنران و مترجم است. کارهای علمی-فکری و علاقمندی رحیمی بیش‌تر در این حوزه‌ها تمرکز دارد: نظریه‌ی گفتمان٬ نظریه‌های سیاسی٬ فلسفه٬ روابط بین‌الملل٬ توسعه٬‌ کثرتگرایی٬ دولت‌سازی و شکست دولت‌٬ مطالعات اسلامی٬‌ تاریخ افغانستان و مطالعات فرهنگی.

رحیمی در سال‌های پرحوادث و بی‌جاکننده‌ای کودتا٬‌ درگیری‌های داخلی٬ مهاجرت‌های دسته‌جمعی و تجاوز اتحاد شوروی بر افغانستان تولد و بزرگ گردیده است. بعد از تشدید جنگ٬ مانند تعداد زیادی از شهروندان کشور٬ خانواده‌ی رحیمی در سال‌ ۱۳۶۷ خورشیدی به پاکستان مهاجرت کرد.

رحیمی برای آموزش و پرورش وارد مدرسه‌ی ابوحنیفه برای مهاجران گردید و سند فراغت خود را از صنف دوازهم مدرسه‌ی امام اعظم به دست آورد. در جریان درس‌های مدرسه٬ رحیمی برای فراگرفتن زبان عربی وارد اتحادیه‌‌ی بین‌المللی اسلامی مکتب‌های عربی در پشاور گردید و با تکمیل موفقانه‌‌ی دوره‌های آموزشی زبان این نهاد٬ زبان عربی را فراگرفت.

رحیمی برای تکمیل آموزش تخصصی وارد دانشگاه اسلامی ساینس و تکنالوژی گردید و لیسانس خود را در علوم سیاسی با درجه‌ی امتیاز در سال ۱۹۹۲ از این دانشگاه به دست آورد.

رحیمی در جریان درس‌های مرحله‌ی لیسانس در این دانشگاه که به زبان عربی تدریس می‌گردید٬ وارد دوره‌های آموزش زبان انگلیسی گردید و تا ختم دوره‌ی لیسانس زبان انگلیسی را نیز فراگرفت.

رحیمی بعد از به پایان رسانیدن موفقانه‌ی مرحله‌ی لیسانس برای به دست آوردن ماستری وارد دانشکده‌ی علوم سیاسی دانشگاه پشاور گردید و در سال ۱۹۹۵ اولین ماستری خود را در علوم سیاسی و روابط بین‌المللی از این دانشگاه با موفقیت به دست آورد.

رحیمی بعد از تکمیل مرحله‌ی ماستری در دانشگاه پشاور به مرکز ترجمه‌ی میراث‌ اسلامی پیوست و در پهلوی مشغولیت‌های دیگر کتاب حیات صحابه تألیف محمدیوسف کاندهلوی را در شش جلد و بیش از ۲۵۰۰ صفحه از زبان عربی به فارسی ترجمه نمود. این کتاب تا اکنون در کشورهای افغانستان٬ پاکستان و ایران به ده‌ها بار چاپ شده و در دسترس علاقمندان علم و فرهنگ قرارداد.

رحیمی در سال ۱۹۹۸ به بریتانیا رفت و بعد از سقوط حکومت طالبان کار خود را به عنوان دپلومات در سفارت‌کبرای جمهوری اسلامی افغانستان در لندن آغاز کرد و تا سال ۲۰۰۶ در این سفارت ایفای وظیفه کرد.

رحیمی در جریان مأموریت در سفارت به فعالیت‌های فرهنگی پرداخت و در تحکیم و توسعه‌ی رابطه میان شهروندان کشور مقیم بریتانیا و سفارت با برگزاری نشست‌ها و محافل فرهنگی تلاش کرد. رحیمی همچنان نقش مهمی در جلب کمک‌های بریتانیا برای افغانستان و بهبود و توسعه‌ی روابط میان دو کشور ایفاکرد.

رحمیی بعد از پایان دوره‌ی خدمت در سفارت‌کبرای جمهوری اسلامی افغانستان در لندن به افغانستان برگشت و با کسب اجازه از وزارت امورخارجه‌ی جمهوری اسلامی افغانستان تصمیم گرفت دوباره به زندگی اکادمیک برگردد.

تعدادی از دانشگاه‌های معتبر بریتانیا در خواست رحیمی را به عنوان دانشجو پذیرفتند. رحیمی در سال ۲۰۰۷ بعد از ارزیابی دانشگاه‌ها تصمیم گرفت وارد دانشکده‌ی حکومت دانشگاه ایسکس بریتانیا گردد. با توجه به فاصله از فضای اکادمیک و تغییرات شگرف در حوزه‌ی علوم اجتماعی٬ رحیمی تصمیم گرفت تا رفتن به مرحله‌ی دکتورا را از ماستری دوم آغاز کند. رحیمی توانست ماستری دوم خود را در روابط بین‌الملل٬ نظریه‌های سیاسی و مطالعات توسعه در سال ۲۰۰۷ موفقانه به پایان برساند.

متعاقبا٬‌ رحیمی در سال ۲۰۰۹ وارد برنامه‌ی دکتورای ایدیولوژی و تحلیل‌گفتمان دانشکده‌ی حکومت دانشگاه ایسکس گردید. رحیمی در سال ۲۰۱۴ موفقانه مرحله‌ی دکتورا را در این دانشگاه به پایان رسانید و سند دکتورای خود را به دست آورد. موضوع پژوهش دکتورای رحیمی در دانشکده‌ی حکومت دولت سازی٬ شکست دولت و شالوده‌شکنی گفتمان رسمی دولت سازی و شکل‌گیری دولت در افغانستان بود.

رساله دکتورای رحیمی تحت این عنوان به دانشگاه ایسکس تقدیم گردید: «شالوده‌شکنی گفتمان رسمی دولت‌سازی در افغانستان». رساله‌ی دکتورای رحیمی تحت عنوان «تاریخ نظری و سیاسی دولت سازی در افغانستان» در سبتامبر ۲۰۱۷ از سوی آی‌ بی تیورس یکی از ناشران مشهور بین‌المللی در لندن به زبان انگلیسی به چاپ رسید.

رحیمی در کنار مشغولیت‌های اکادمیک در لندن به فعالیت‌های سیاسی-فرهنگی خود نیز ادامه داد. در جریان سال‌های تحصیل رحیمی یکی از اعضای موسس و فعال کانون مطالعات و پژوهش‌های خراسان در لندن بود که در گستره‌ی سیاست٬ تاریخ٬ هویت و فرهنگ با میزبانی نشست‌های علمی به فعالیت می‌پرداخت. در این جریان رحیمی همچنان با نوشتن مقالات و حضور در بحث‌های رسانه‌یی در سطح ملی و بین‌المللی به فعالیت‌های خود ادامه می‌داد.

رحیمی یکی از نویسنده‌گان٬ تحلیل‌گران و سخنوران مشهور است. رحیمی به صورت منظم در بحث‌های تلویزیونی و رادیویی در رسانه‌های ملی و بین‌المللی چون طلوع٬‌ آریانا٬ یک، خورشید، بی بی سی٬ صدای امریکا، رادیو آزادی، الجزیره٬‌ سی ان ان به زبان‌های فارسی، پشتو، عربی و انگلیسی برای ابراز نظر در قضایای ملی٬ منطقه‌ای و بین‌المللی اشتراک می‌کند. رحیمی به صورت گسترده مقالات متعددی برای رسانه‌های ملی و بین‌المللی در باره‌ی قضایای مختلف چون سیاست٬ فلسفه و روابط بین‌الملل نوشته است.

رحیمی اکنون ریاست کانون اصلاحات در کابل را نیز به عهده دارد و در کنار فعالیت‌ها و مشغولیت‌های سیاسی٬ به برگزاری سیمینارها٬‌ کنفرانس‌ها و نشست‌های علمی و فرهنگی برای ترویج بحث‌های علمی در گستره‌ی سیاست٬ دین٬ فرهنگ٬ کثرتگرایی٬ مدارا٬‌ فلسفه و تاریخ می‌پردازد.

رحیمی همچنان در سیاست افغانستان در سطوح مختلف فعال است. رحیمی در سال ۲۰۰۹ به حیث یکی از فعالان سیاسی وارد مبارازت انتخاباتی ریاست جمهوری گردید و از جریان تغییر و امید به رهبری جلالتمآب دکتور عبدالله عبدالله حمایت کرد. رحیمی بعد از پایان موفقانه‌ی دکتورای خود در دانشگاه ایسکس بریتانیا٬ به افغانستان برگشت و در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۴ به جریان اصلاحات و همگرایی به رهبری جلالتمآب دکتور عبدالله عبدالله پیوست و به عنوان سخنگوی رسمی و عضو رهبری مبارزات انتخاباتی این جریان به فعالیت پرداخت.

بعد از انتخابات ریاست جمهوری و بحران انتخاباتی سال ۲۰۱۴ و تشکیل حکومت وحدت ملی٬ رحیمی به عنوان رییس امور رسانه‌های ریاست اجراییه جمهوری اسلامی افغانستان و همکار نزدیک جلالتمآب دکتور عبدالله عبدالله رییس اجراییه جمهوری اسلامی افغانستان ایفای وظیفه می‌کند.

رحیمی در سفرهای رسمی به کشورهای مختلف جهان و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای رییس اجراییه کشور را همراهی نموده و در مذاکرات و بحث‌های اشتراک کرده است.

رحیمی در همایش‌ها و سیمینارهای متعدد ملی و بین‌المللی اشتراک نموده و در موضوعات مختلف مربوط افغانستان چون امنیت٬ تاریخ٬ هویت و فرهنگ سخنرانی نموده است.

رحیمی به تقویت و ترویج ارزش‌های اسلامی٬ مردم‌سالاری٬ حقوق بشر٬ عدالت٬‌‌ آزادی و حاکمیت قانون در افغانستان پابند و متعهد است. رحیمی به مثابه‌ی فعال و نویسنده‌ی برابری‌خواه٬ برای استقرار یک جامعه‌ی عادل و برابر و استوار برارزش‌های مدنی در افغانستان فعالیت می‌کند. رحیمی به یک افغانستان پیش‌رفته و مترقی باورمند است و در این راه تلاش و مبارزه می‌کند. رحیمی به زبان‌های فارسی٬ پشتو٬ انگلیسی و عربی به روانی صحبت می‌کند و می‌نویسد و به زبان اردو نیز آشنایی دارد.

نمونه‌های از کارهای علمی

۱. حیات صحابه نوشته‌ی محمدیوسف کاندهلوی٬ برگردان از عربی به فارسی در سال ۱۹۹۷. این کتاب تا اکنون بیش‌ از ده‌ها بار در کشورهای افغانستان٬ ایران و پاکستان از سوی ناشران متعدد به چاپ رسیده است.

۲. نقدی برساختارنظام در افغانستان: تأثیر انتخاب نوعیت نظام بر تحکیم دموکراسی و مهارجنگ در کشورهای چندپارچه٬ نویسنده مجیب الرحمن رحیمی٬ انتشارات سعید و کانون مطالعات و پژوهش‌های خراسان٬‌ چاپ دوم‌٬ سال ۱۳۹۶ کابل-افغانستان. این کتاب که پایان نامه‌ی ماستری رحیمی در دانشکده‌ی حکومت دانشگاه ایسکس بریتانیا است٬ از سوی فرهنگیان و دانشجویان به خوبی استقبال گردیده و یکی از مراجع پژوهشی در حوزه‌ی نظام و تغییر نظام در افغانستان به شمار می‌رود. کتاب نقدی برساختار نظام با انتقاد از نظام ریاستی انحصاری در جامعه‌ی چندپارچه و ناهمگون افغانستان به نفع تغییر نظام به پارلمانی غیر متمرکز استدلال می‌کند.

۳. تاریخ نظری و سیاسی شکل‌گیری دولت در افغانستان.

State formation in Afghanistan: A Theoretical and Political History

این کتاب رساله‌ی دکتورای رحیمی در دانشکده‌ی حکومت دانشگاه ایسکس بریتانیا است و در ماه سبتامبر ۲۰۱۷ از سوی انتشارات بین‌المللی آی بی تیورس در لندن به چاپ رسیده است.

۴. احمدشاه مسعود شهید راه صلح و آزادی٬ در دو جلد٬ گردآورنده مجیب الرحمن رحیمی٬ ناشر بنیاد شهیداحمدشاه مسعود.

۵. مباحث جدل‌برانگیز٬ نویسنده مجیب الرحمن رحیمی٬ انتشارات عازم٬ سال ۱۳۹۶ کابل-افغانستان.

هم‌رسانی: می‌توانید این مطلب را به دیگران برسانید