۳ ژوئیه ۲۰۱۴ برابر به ۱۲ تیر ۱۳۹۳
جان مککین و لینزی گراهام، عال رتبه ترین مقامهای آمریکایی اند که برای کمک به حل بحران انتخابات افغانستان وارد این کشور شده اند
جان مککین سناتور جمهوریخواه، در راس یک هیات وارد کابل شده و امروز با اشرف غنی احمدزی و عبدالله عبدالله، نامزدان دور دوم انتخابات افغانستان دیدار و گفتو کرده است.
سناتور لنزی گراهام، جیمز کنینگهام سفیر آمریکا در کابل و ژنرال دانفورد، فرمانده ناتو نیز در این دیدارها حضور داشتند.
مجیب رحیمی سخنگوی ستاد انتخاباتی آقای عبدالله گفت، محور اصلی صحبت میان آقای مککین و آقای عبدالله، بن بست انتخابات افغانستان و یافتن راه حلی برای شکستن این بن بست بوده است.
بگفته آقای رحیمی، هیات آمریکایی در این دیدار، گفته اند که آنها از هر اقدامی که به شفافیت انتخابات و جداسازی آرای پاک از آرای تقلبی کمک کند، حمایت میکنند.
مجیب الرحمن رحیمی به بیبیسی گفت: “هیات آمریکایی تاکید داشت که روند انتخابات از مجاری قانونی باید ادامه یابد. به ادعاهای تقلب مطابق معیارهای بین المللی، رسیدگی شود و آنها (آمریکا) نیز از این روند بصورت قاطع حمایت می کند.”
هیات آمریکایی درحالی بر ادامه روند حقوقی و قانونی انتخابات تاکید می کنند که، ستاد انتخاباتی آقای عبدالله، رسما با نهادهای قانونی انتخابات، قطع رابطه کرده و اعلام کرده است که دیگر متصدیان این کمیسیونها اعتمادی ندارد.
اما آقای رحیمی گفت که اگر به خواسته های آنها رسیدگی شود، آنها همکاری خود با کمیسیون انتخابات را از سر خواهند گرفت.
یکی از خواست های آقای عبدالله، بازرسی شمار قابل ملاحظه ای از آراء در حضور ناظران دو تیم انتخاباتی و هیات هایی از سازمان ملل متحد است.
سناتور جان مککین و هیات آمریکایی با اشرف غنی احمدزی دیگر نامزد ریاست جمهوری افغانستان نیز، جداگانه دیدار و گفت و گو کردند.
حمیدالله فاروقی سخنگوی ستاد انتخاباتی آقای اشرف غنی نیز گفت که :”هردوطرف برحل معضل و مشکلات انتخابات از مجرای قانونی تاکید کردند.”
آقای فاروقی افزود که در این دیدار تاکید شد که حکومت آینده باید از مشروعیت کافی برخوردار باشد و برای این کار باید به نهادهای قانونی فرصت داده شود تا همه کارهایی را که برای تامین شفافیت انتخابات لازم است، انجام دهند.
اشرف غنی احمدزی قبلا نیز از تاخیر اعلام نتایج ابتدایی استقبال کرده بود اما تاکید کرده بود که اعلام نتایج نهایی نباید به تاخیر افتد.
حمیدالله فاروقی در پاسخ به این پرسش که اگر شفاف سازی و بازشماری آراء با قبول پیش شرط های تیم رقیب آنها انجام شود، به زمان بیشتری نیاز است و آیا آنها چنین تاخیری را می پذیرند؟ او گفت که اگر هردو تیم با کمیسیون انتخابات همکاری کنند، بررسی هایی حدود ۲۰۰۰ محل رای دهی، زمان زیادی لازم ندارد.
این در حالی است که عبدالله عبدالله و نیز ناظران اتحادیه اروپا از نیاز به بررسی حدود ۶ هزار محل رایدهی سخن میگویند.
راه حل های سیاسی؟
در روزهای اخیر صحبت هایی نیز از توسل به راه حل های سیاسی برای خروج از بن بست انتخابات بر سر زبانها بوده است.
تمسک به راه حل سیاسی پس از آن عام شد که عطا محمد نور والی بلخ، در دیدار با یان کوبیش نماینده خاص سازمان ملل متحد در امور افغانستان از گزینه های دیگری از جمله تشکیل حکومت موقت سخن گفت.
اما سخنگویان هردو ستاد انتخاباتی امروز در پاسخ به این سوال که آیا گزینه های دیگر از جمله تشکیل دولت ائتلافی و یا حکومت موقت نیز در دیدار آقای مککین با نامزدان مطرح شد یا خیر؟ گفتند هی گزینه دیگری بجز یافتن راهی برای تفکیک آرای تقلبی از آرای پاک و تامین شفافیت انتخابات، مطرح نشد.
آقای رحیمی گفت آنچه آقای عطا محمد نور با یان کوبیش در میان گذاشته بود طرح او برای بیرون رفت از بحران کنونی بود نه طرح تیم اصلاحات و همگرایی.
سخنگوی آقای غنی نیز با اشاره به این طرح تاکید کرد که حاضر است در اپوزیسیون بماند اما به تشکیل حکومتی که به شرکت سهامی، شباهت دارد، تن ندهد.
http://www.bbc.com/persian/afghanistan/2014/07/140703_l09_mckin_us_senator_ashraf_abdullah
نقد و نظر